
BUURTCENTRUM

Planning kijken naar kunst
2022-2023
Dinsdag 14.00 - 16.00 uur
25 oktober
15 november
29 november
13 december
27 december
10 januari
24 januari
7 februari
21 februari
De eerste zeven middagen verzorgt Carolien ten Bruggencate. De invulling van de achtste middag maken we later bekend.
Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie in Zwolle en Heino en Museum MORE in Gorssel en Ruurlo.
Kunstkring de Hunzeborgh
Kijken naar Kunst bestaat uit een reeks van zeven lezingen en een bijzondere afsluitende bijeenkomst.
U bent van harte uitgenodigd om deze middagen bij te wonen.
Kosten zijn € 55,- voor 8 middagen
inclusief koffie en thee.
Tevens organiseren we 5 à 6 keer per jaar excursies op low-budget basis.
Voor meer informatie of opgave kunt u bellen of mailen met:
Ina Bos
T: 06-44012276
E: bosuil4@gmail.com
Ynke Veenstra
T: 06-27333787
Naar het Noorden
Komend winterseizoen organiseert Kunstkring de Hunzeborgh Naar het Noorden met Kijken naar Kunst. De poort naar Scandinavië is veel dichterbij komen te liggen en wel in de Eemshaven. Meerdere mensen hebben deze boot al ontdekt. We realiseren ons, dat de Scandinavische kunst wel wat meer aandacht kan gebruiken.
Scandinavische kunst 1800 tot nu
In de reeks lezingen voor Kijken naar Kunst ga ik Scandinavische kunst van 1825 tot heden behandelen. Alle stromingen die elders in Europa ook opgang vonden, passeren de revue: de romantiek, het realisme, symbolisme, etc. Ook verschijnselen als de vorming van kunstenaarskolonies komen voorbij. We beginnen bij de Deense Gouden Eeuw, een bloeiperiode in de kunst van 1800 tot 1850 dankzij de doelbewuste cultuurpolitiek van Koning Frederik V.

We blijven daarna in Denemarken, om precies te zijn in Skagen op Jutland, dat in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 van de 19de eeuw uitgroeide tot een echte schilderskolonie.
Kunst rond 1900
Vervolgens kijken we naar de Scandinavische kunst rond 1900, waarbij de nadruk zal liggen op de symbolistische landschapsschilderkunst, waarin onbestemde verlangens, gevoelens, etc. mooi tot uitdrukking werden gebracht. In de jaren dertig van de 20ste eeuw kwam bij Deense kunstenaars een verlangen op naar een directe, spontane uiting in de schilderkunst vanuit het onbewuste. De schilders Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Asger Jorn en de beeldhouwer-schilder Henry Heerup ontwikkelden een spontaan expressionistische schilderwijze. Na de Tweede Wereldoorlog maakten deze Deense kunstenaars deel uit van CoBrA, een internationale kunstenaarsbeweging.
Verdieping
Op sommige kunstenaars zal ik wat dieper ingaan: Edward Munch, Anders Zorn, Peder Severin Kroyer, Anna Ancher, Vilhelm Hammershoi en Akseli Gallen-Kallela. Ook zal ik wijzen op mooie musea, kunstenaarshuizen en beeldentuinen.
Carolien ten Bruggencate