top of page

Lezingen & concerten in de Hunzeborgh

19 februari '23 15.00-17.30 uur

De man die zijn hoofd verloor

lezing door Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de universiteit van Groningen. Na zijn studie vertrok hij naar de universiteit van Utrecht,waar hij in 1993

Douwe_Draaisma(reyerboxem).jpg

Foto: Reyer Boxem 

bij Piet Vroon promoveerde op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen). 

Na zijn terugkeer naar de universiteit van Groningen publiceerde hij Ontregelde geesten, een monografie over twaalf naamgevers uit de geschiedenis van neurologie en psychiatrie, zoals James Parkinson, Sergei Korsakov, Alois Alzheimer, Georges Gilles de la Tourette en Hans Asperger. In 2013 publiceerde hij De dromenwever.  Over het autobiografisch geheugen verschenen tot dusver vier boeken: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2008), Vergeetboek (2010) en in 2016 Als mijn geheugen me niet bedriegt.  Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

 

Tot zijn emeritaat in 2019 bezette Draaisma de Heymans-leerstoel van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij als honorair hoogleraar verbonden aan de RUG.

 

Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de serie Privé-Domein stelde Draaisma een bloemlezing over geheugen samen, die in 2021 bij De Arbeiderspers verscheen: De ivoren cel. Over herinneren en vergeten in Privé-Domein.

Al vanaf 1992 verschijnen de boeken van Douwe Draaisma bij de Historische Uitgeverij, in de vormgeving van Rudo Hartman.  Zijn nieuwste boek De man die zijn hoofd verloor zal centraal staan in de lezing. Ook zal er na afloop gelegenheid zijn voor een signeersessie. 

Voor alle evenementen geldt:

Toegangsprijs: € 7,50, te voldoen aan de zaal met PIN of contant en gepast
 
Verplichte aanmelding op: cultuur@dehunzeborgh.nl

26 maart '23 15.00-17.30 uur

Het van Speijkkwartet

concert vier zangers en een pianiste

Van_Speijckkwartet.jpg

Sinds 2000 bestaat het Van Speijkkwartet. De zangers Han Joosten, Hans Höster, Hans Koetschruiter en Jan van Herk kenden elkaar van verschillende koren in de stad en hun stemmen bleken fantastisch te mengen. Emma Boschma, de pianiste, werd in 2012 benaderd om vlak voor een concert in te vallen en ook dit bleek een gouden combinatie. Sindsdien werken ze vóór en achter de schermen in goede harmonie samen aan verbetering en vernieuwing. Het plezier is er altijd. Het kwartet heeft acte de préséance mogen geven voor verjaardag, huwelijk, pensionering, op kunst- en cultuurroutes, korenfestivals, in culturele centra, kerken, dorpshuizen en cafés. 

 

Het repertoire van de groep is veelzijdig, nostalgisch, ‘feel good’, met oude én nieuwe muziek, klassiek én pop, serieuze liederen én geinige nummers. Pakkende, vrolijke muziek uit de jaren ‘30 van de legendarische groep The Comedian Harmonists is hun specialiteit. Ook bijzondere arrangementen van evergreens van Dean Martin of Jules de Corte klinken bij hen als een klok. Melancholieke popsongs van bijvoorbeeld Anouk of Billy Joel komen verrassend in hun nieuwe jas (enkele speciaal voor het kwartet gemaakt!) voor het voetlicht. Enkele klassieke stukken van bijv. Purcell of Schubert maken het programma compleet. Thema’s als liefde, dromen, verlangen, ontmoeting en afscheid komen steeds terug. Gevoel, daar draait het allemaal om. 
 

De pianiste woont in De Hunze, twee van de vier zangers komen uit Beijum, een culturele bijdrage ‘uit de buurt’ dus! Met hulp van wat bescheiden rekwisieten is er ook het nodige te zien!


Tekst: Van Speijkkwartet 
www.vanspeijkkwartet.nl 

22 oktober '23 15.00-17.30 uur

Ontaard Land

lezing door Ineke Noordhoff

Ineke Noordhoff is journalist en landschapshistoricus. Ze schrijft boeken, artikelen en blogt over de aardbevingen.  De lezing gaat over haar boek Ontaard Land, de strijd van een Groninger tegen de gasregenten.

3 Ineke Noordhoff.jpg

Het overkwam Henk Tienkamp uit Woltersum en met hem tienduizenden Groningers, de plek waar je woont is onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen. Hoewel de overheid ruim vierhonderd miljard in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van de bewoners niet op. In Ontaard Land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het kortetermijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst.

https://www.inekenoordhoff.nl/biografie/

bottom of page