Lezingen in de Hunzeborg

23 oktober 15.30-17.30 uur

Opzoek naar je familiegeschiedenis

lezing door Teijo Doornkamp

Teijo Doornkamp is al vele jaren onderzoeker op het gebied van familiegeschiedenis. Ook is hij bekend met de geschiedenis van de provincie Groningen. Een mooie combinatie. In het veel bekeken programma ‘Verborgen Verleden’ zie je bekende Nederlanders naar een archief lopen en daar vriendelijk ontvangen worden door de archivaris die de gegevens al heeft uitgezocht. Zo gaat het in de praktijk niet. Het uitzoeken van je familiegeschiedenis vraagt nogal wat tijd en kennis. Over die kennis gaat het verhaal van Teijo. Het gaat dan over de werking en procedures bij archieven. Hoe moet je zoeken. Hoe hou je al die ‘vondsten’ overzichtelijk. Nu zijn er via internet veel archieven thuis te doorzoeken. Maar ook hier geldt dezelfde praktijk. Ook zal hij inzicht geven in de vele websites die je kunt gebruiken in je onderzoek. Hij zal ongetwijfeld nog een waarschuwing geven: Het is een verslavende hobby.

http://www.ngv-afdelingen.nl/grn

18 december 15.30-17.30 uur

Ontaard Land

lezing door Ineke Noordhoff

 

Zij is journalist en landschapshistoricus. Ze schrijft boeken, artikelen en blogt over de aardbevingen.  De lezing gaat over haar boek ONTAARD LAND, De strijd van een Groninger tegen de gasregenten.

Het overkwam Henk Tienkamp uit Woltersum en met hem tienduizenden Groningers: de plek waar je woont wordt onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen.

Hoewel de overheid ruim vierhonderd miljard in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van de bewoners niet op. In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het korte-termijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst.

https://www.inekenoordhoff.nl/biografie/

infovak

Voor alle evenementen geldt:

Toegangsprijs: € 7,50, te voldoen aan de zaal met PIN of contant en gepast
 
Verplichte aanmelding op: cultuur@dehunzeborgh.nl